(Foto: Ted Regencia/Al Jazeera)

Qatar telah menolak senarai tuntutan yang dikemukakan oleh empat negara Arab yang didakwa tidak munasabah atau boleh dilakukan, lapor Al-Jazeera

Senarai itu diterima oleh kementerian luar negeri Qatar pada 22 Jun, menurut satu laporan oleh Badan Berita Qatar yang dikendalikan oleh kerajaan.

“Senarai tuntutan ini mengesahkan apa yang dikatakan oleh Qatar sejak awal – sekatan haram itu tidak ada kaitan dengan memerangi keganasan, ia adalah mengenai mengehadkan kedaulatan Qatar, dan penyumberan luar dasar luar negeri kami,” kata Sheikh Saif bin Ahmed Al Thani, Pengarah Pejabat Komunikasi Kerajaan Qatar, dalam satu kenyataan pada hari Jumaat.

“Setiausaha negara Amerika Syarikat baru-baru ini menyeru negara-negara yang menyekat untuk mengeluarkan senarai yang ‘munasabah dan boleh dilakukan’. Setiausaha Hal Ehwal Luar Negeri Britain meminta tuntutan itu ‘diukur dan realistik.’ Senarai ini tidak memenuhi kriteria tersebut. “

Qatar juga berkata ia mengkaji semula tuntutan itu dan sedang menyediakan respon rasmi selepas mengesahkan penerimaan dokumen yang mengandungi tuntutan dari beberapa negara Arab yang menghentikan hubungan dengannya dan mengenakan sekatan terhadapnya pada awal bulan.

Meshal bin Hamad Al Thani, duta besar Qatar ke Amerika Syarikat, juga mengkritik senarai tuntutan.

Kuwait bertindak sebagai perantaraan untuk meredakan krisis yang meletus pada 5 Jun apabila Arab Saudi, Emiriyah Arab Bersatu (UAE), Bahrain dan Mesir mengumumkan bahawa mereka telah memutuskan hubungan dengan Qatar, menuduh ia menyokong “keganasan”.

Senarai negara Arab mengeluarkan tuntutan untuk menamatkan krisis Qatar

Keempat negara itu tidak memberikan apa-apa bukti, dan Qatar telah berulang kali menafikan dan mengatakan dakwaan itu sebagai tidak berasas.

Jumaat lalu, blok yang diterajui Saudi telah memberikan Qatar 10 hari untuk mematuhi 13 tuntutan, termasuk menutup Al Jazeera , menutup pangkalan tentera Turki dan berhenti menjalin hubungan dengan Iran.

13 Tuntutan Arab Saudi Dan Sekutu Sebagai Syarat Mengakhiri Sekatan

Dokumen itu juga menyatakan bahawa Qatar membayar ganti rugi dan pampasan kerana kehilangan nyawa dan kerugian kewangan lain yang didakwa disebabkan oleh dasar Qatar pada tahun-tahun kebelakangan ini.

Dokumen itu tidak menyatakan apa yang akan dilakukan oleh negara jika Qatar enggan mematuhi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here