(Foto: palinfo.com)


Qatar berada di bawah sekatan ketat dari Arab Saudi dan sekutunya, Mesir, UAE dan Bahrain. Mereka menuduh Qatar menyokong keganasan, namun Qatar tegas menafikannya.

Negara kecil yang kaya dengan sumber minyak asli itu dipercayai memberikan dokongan dan menyalurkan dana kepada kumpulan pejuang Islam seperti Ikhwanul Muslimin, Hamas, dan banyak lagi. Tidak terlepas juga tokoh yang tidak asing lagi dalam dunia Islam seperti Dr. Yusuf Al-Qaradawi.

Dalam satu kenyataan, Ketua Persatuan Ulama Palestin, Dr Marwan Abu Ras, memuji pendirian pro-Palestin Qatar dan menyatakan sokongan dari Palestin bagi pemerintah dan rakyat Qatar, lapor Palestinian Information Center.

“Kami berada di sini hari ini, di Jalur Gaza yang disekat, untuk memberitahu dunia bahawa satu-satunya musuh kita adalah penjajah Israel yang memaksa kita keluar dari tanah kita sendiri,” kata Abu Ras.

“Ia adalah masanya Arab dan umat Islam menggabungkan kekuatan dalam menghadapi cita-cita Israel.”

“Kami, Ulama Palestin, memuji semua orang yang telah bersama-sama dekat dengan rakyat Palestin dan Gaza. Kami sangat berterima kasih kepada Qatar yang telah meninggalkan kesan di setiap jalan dan di setiap rumah di Gaza yang dikepung, “katanya.

“Rumah kami telah dinyalakan, infrastruktur dipulihkan, dan hospital dilengkapi kemudahan terima kasih kepada Qatar,” tambah Abu Ras sambil memberi penghormatan kepada kerajaan dan NGO Qatar.

Beliau menyelar penjajahan Israel dan semua pihak lain yang terlibat dalam usaha untuk mengetatkan cengkaman di leher Gaza dan menyebabkan derita penduduk Palestin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here