Paramedik Palestin membawa wanita yang cedera selepas serangan (Ahamd Gharabli / AFP)

Lebih daripada 100 rakyat Palestin telah cedera apabila pasukan Israel menembak gas pemedih mata, bom tangan dan bom bunyi kepada para umat Islam yang kembali ke kompleks Masjid al-Aqsa di Jerusalem untuk pertama kalinya dalam tempoh masa hampir dua minggu, memetik laporan al Jazeera (28/7/2017).

Ketika seruan untuk solat dibunyikan dari Masjid al-Aqsa lagi, beribu-ribu lelaki, wanita dan kanak-kanak pergi ke kompleks tersebut pada hari Khamis, setelah Israel mengambil semula peralatan pengawasan dan halangan lain dari pintu-pintu menuju ke tempat suci.

Pada malam Khamis, berpuluh-puluh rakyat Palestin yang telah berlindung di dalam Masjid al-Qibli dikelilingi oleh tentera Israel yang memotong elektrik dalam cubaan memaksa mereka di luar kawasan itu.

Terdahulu pada hari itu, kegembiraan dan sambutan di dalam kompleks itu tidak berpanjangan apabila pasukan Israel yang menyerbu masuk ke kerumunan orang ramai yang telah memasuki masjid al-Aqsa.

(Foto: Ahmad Gharabli/AFP/Getty Images)

Raed Saleh, penduduk Jerusalem Baitulmuqaddis, mengatakan bahawa memasuki semula kawasan itu dengan syarat yang ditetapkan mereka sendiri adalah kemenangan bagi Palestin.

Kami tidak pernah melihat kemenangan seperti ini untuk rakyat kita,” katanya kepada Al Jazeera.” Orang ramai datang dari mana-mana sahaja untuk menyokong kami dalam insiden ini.

“Kerajaan Israel kini akan memahami bahawa rakyat Palestin dari Jerusalem tidak akan menerima apa yang akan dikatakan oleh mereka (Israel), kami mengawal diri kami, tidak ada yang mengawal kami.”

Semua peralatan keselamatan yang baru diperkenalkan dikeluarkan oleh pihak berkuasa Israel.

Rakyat Palestin berkumpul di al-Aqsa pada hari Khamis selepas pegawai dari pihak berkuasa Wakaf Islam, yang mentadbir majlis Masjid al-Aqsa, memberi kebenaran untuk kembali ke solat di sana.

Walau bagaimanapun, salah satu pintu, Bab Hutta, masih ditutup oleh tentera Israel dan rakyat Palestin enggan masuk sehingga semua langkah yang dikenakan Israel dikeluarkan dari pintu.

Pasukan keselamatan Israel menyusuli jemaah-jemaah dalam dari pintu Bab Hutta dan menembak bom tangan, bunyi bom dan gas pemedih mata. Menurut Bulan Sabit Merah Palestin, 113 orang telah cedera.

The Guardian melaporkan, Polis Israel berkata mereka bertindak balas selepas batu dilemparkan kepada pegawai di pintu gerbang ke tapak tersebut.

Bercakap dari Jerusalem Timur, wartawan Al Jazeera, Imran Khan berkata, beliau melihat orang Palestin dibawa keluar dari pintu gerbang kompleks itu.

“Secara spontan, kamu mendengar bom meletup, kamu mendengar gas pemedih mata sedang digunakan di dalam kompleks Masjid al-Aqsa oleh pasukan keselamatan Israel dan menggunakan peluru keluli bersalut getah,” katanya.

“Sekarang di dalam kawasan itu terdapat banyak gas pemedih mata yang digunakan dan orang ramai keluar dengan mata mereka sakit. Setiap kali kita melihat orang Palestin berlari, cuba mengelakkan taktik paksaan keras untuk meleraikan yang digunakan oleh Israel.”

Paramedik Palestin membawa wanita yang cedera selepas serangan (Ahamd Gharabli / AFP)

Rakyat Palestin kemudiannya ditolak oleh polis Israel dari Gerbang Singa, salah satu titik protes utama, dan tidak dibenarkan memasuki kawasan itu.

Video secara langsung telah di muat naik di Facebook menunjukkan beratus-ratus umat Islam Palestin solat maghrib di dalam kompleks itu.

Sementara itu, Liga Arab mengatakan bahawa langkah penghapusan keselamatan baru Israel telah menyelesaikan krisis segera tetapi mendesaknya untuk belajar dari peristiwa itu pada masa akan datang.

“Penarikan Israel dari tindakan provokatif dan menyalahi undang-undangnya menyelesaikan krisis yang mereka buat sendiri,” kata Ahmed Aboul Gheit, Setiausaha Agung Liga Arab, pada mesyuarat kecemasan menteri luar Arab pada hari Khamis.

“Menghadapi tapak suci Islam dengan sikap tidak bijak ini menimbulkan ancaman untuk melancarkan perang agama, kerana tidak ada umat Islam di dunia menerima pencerobohan al-Aqsa atau penutupannya di hadapan para penyembah umat Islam atau meletakkannya di bawah kawalan Israel.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here