(Foto: AFP)

Menteri Tenaga UAE Suhail Bin Mohammad Al Mazroui berkata pada hari Khamis beliau tidak melihat sebarang kekurangan bekalan bahan api di negara ini.

“Saya dapat memberi jaminan bahawa UAE akan sentiasa selamat, dan pengguna di UAE akan selamat dari segi keperluan tenaga,” kata Mazroui di Paris ketika ditanya mengenai sebarang kesan krisis Teluk di Qatar mengenai bekalan bahan bakar ke UAE .

“Kami tidak melihat sebarang kekurangan (bekalan). Sekiranya salah satu daripada sumber itu sedikit, kami mempunyai pelan sandaran yang dapat kami perolehi sumber bahan api.

“Kami mempunyai beberapa FSRU (Unit Pemulihan Penyimpanan Terapung), kami mempunyai rangkaian dalaman kami sendiri dan UAE tidak bimbang tentang kekurangan tenaga sekarang atau bila-bila. “

Qatar membekalkan gas asli ke UAE dan Oman melalui saluran paip Dolphin. Qatar dilaporkan membekalkan kira-kira satu pertiga daripada keperluan gas asli harian UAE.

UAE, Arab Saudi, Mesir dan Bahrain memutuskan hubungan diplomatik dan pengangkutan dengan Qatar, penjual gas asli cecair (LNG) terkemuka di dunia, menuduh ia menyokong keganasan. Doha menafikan tuduhan tersebut.

Penutupan Dolphin boleh menyebabkan gangguan besar kepada sistem gas UAE. Namun, pegawai dari kedua-dua negara berkata Qatar tidak mempunyai rancangan untuk menutup saluran paip tersebut.

Usaha untuk meredakan krisis masih lagi berjalan akibat krisis diplomatik terburuk dalam sejarah GCC yang kini telah masuk ke minggu keempat.

Pada Rabu lalu, Menteri Luar Qatar, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani mengutuk penolakan Riyadh untuk berunding mengenai senarai tuntutan Arab Saudi dan sekutu.


“Kini terserah kepada Qatar untuk menamatkan sokongannya terhadap ekstremisme dan keganasan,” kata Menteri Luar Saudi Adel Al Jubeir di Twitter.

Al Jubeir, mengesahkan bahawa negaranya tidak akan mengurangkan sekatan perdagangan yang dikenakan ke atas Qatar sehingga semua permintaan dipenuhi.

Sementara itu, pendirian AS kini masih tidak jelas. Hari selepas permulaan krisis, Presiden AS Donald Trump menyokong langkah mengasingkan Qatar dan mengucapkan tahniah kepada Arab Saudi kerana mengambil tindakan, namun dalam masa yang sama AS telah menandatangani perjanjian $12 bilion untuk menjual berpuluh-puluh jet F-15 kepada Qatar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here