(Foto: Daily Star)

MOSCOW – Korea Utara tidak akan menang menghadapi Amerika Syarikat (AS) jika perang mulut di antara kedua-dua negara meningkat menjadi konflik ketenteraan. Begitulah kenyataan pesara Kolonel Jeneral Rusia, Leonid Ivashov. Beliau mendesak satu penyelesaian diplomatik untuk mengatasi krisis tersebut.

“Ia adalah sepenuhnya tidak sepadan,” kata Ivashov, yang saat ini memimpin Akademi Masalah Geopolitik, dalam memberi maklum balas kemungkinan yang berlaku dalam konfrontasi antara Washington dan Pyongyang.

“AS adalah kuasa besar, sementara Korea Utara adalah pemain serantau kecil. Korea Utara tidak boleh bersaing dengan AS tidak kira peringkat apa,” katanya seperti dipetik dari Russia Today, Sabtu (12/8/2017).

Ivashov mengatakan, Presiden Donald Trump perlu mengukuhkan kedudukannya di Washington, dan serangan Amerika terhadap Korea Utara tidak dapat diketepikan.

Menurutnya, teknologi pengawasan moden membolehkan AS untuk mengetahui lokasi yang tepat dari semua sistem peluru berpandu dan kemudahan pengeluaran nuklear yang dimiliki oleh Pyongyang.

“Amerika boleh menyerang Korea Utara – pusat pembangunan peluru berpandu nuklearnya, kemudahan perindustrian. Cuba untuk menghapuskan segala yang dicipta Korea Utara dari segi peluru berpandu jarak sederhana dan jarak jauh dan pengeluaran nuklear,” katanya.

“Pengebom B-1 AS akan dapat menyebabkan kerosakan ketara terhadap kemudahan pembangunan nuklear bawah tanah dan peluru berpandu Pyongyang, dengan mengambil kira kelemahan pertahanan anti-peluru berpandu Korea Utara,” jelas Ivashov.

Beliau juga ragu-ragu terhadap ancaman Pyongyang untuk menyasarkan wilayah AS di Guam jika berlaku serangan.

(Foto: Reuters)

“Sampai tahap tertentu, ia adalah gertakan dari pihak Korea Utara. Satu usaha untuk menyelamatkan muka dan menghalang serangan AS melalui gesaan antarabangsa,” katanya.

“AS mempunyai sistem pertahanan anti-peluru berpandu yang kuat di luar pantai Semenanjung Korea yang mungkin juga menahan peluru berpandu Pyongyang. Pangkalan Tentera Udara Guam, yang Korea Utara merancang untuk menyerang, juga dilindungi oleh pertahanan anti-peluru berpandu AS,” Ivashov menambah.

Awal minggu ini, Korea Utara mengatakan bahawa mereka akan melancarkan peluru berpandu balistik ke arah Guam sekitar pertengahan Ogos sebagai latihan perang dengan AS.

Pengumuman itu dibuat selepas Trump menjanjikan “api dan kemarahan” terhadap Pyongyang jika ujian berterusan bertujuan untuk membangunkan peluru berpandu balistik jarak jauh nuklear.

Pada Jumaat, Trump mengeluarkan satu kenyataan keras lain, memberi amaran kepada Korea Utara di Twitter bahawa “penyelesaian ketenteraan sekarang sepenuhnya bersedia, dikunci dan diisi, jika Korea Utara bertindak tidak bijak.”

Menurut Ivashov, Korea Utara masih mampu menyebabkan beberapa kerosakan di AS, namun ia tidak akan setanding dengan pukulan yang akan diberikan oleh Amerika Syarikat. Dengan keadaan pada ketika ini, penting bagi masyarakat antarabangsa untuk menolak krisis menuju penyelesaian diplomatik.

“China dan Rusia harus campur tangan sekarang. Tekanan politik dan ekonomi perlu dipertingkatkan di Korea Utara, lebih banyak sekatan diberikan. Perkara utama adalah keluar dari situasi dari perspektif tentera,” tegas Ivashov.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here