(Foto: Abdul Basit)

Seorang pegawai Dewan Perniagaan Qatar mengatakan bahawa apa-apa barang yang berasal dari negara-negara yang sedang memboikot Negara Teluk itu akan ditolak oleh sektor swasta, lapor Khaleej Online.


Hal inilah yang akan berlaku walaupun barang tersebut dihantar melalui negara lain, kata pegawai yang tidak dinyatakan nama, yang menambah bahawa ahli perniagaan Qatar akan melawat Kuwait, Turki dan negara-negara lain dalam beberapa hari ke depan sebagai sebahagian daripada usaha untuk mencari pasaran dan pelanggan baru.

Kenyataannya datang selepas Wall Street Journal telah memetik seorang ahli perniagaan Turki yang mengatakan bahawa syarikat-syarikat Saudi sedang memuktamadkan rancangan dengan syarikat logistik untuk mengangkut barang ke Qatar melalui Turki.


Pengurus Besar Aiden Texan Logistics, salah sebuah syarikat logistik terbesar di Turki, mengatakan bahawa permintaan penghantaran datang terutama dari syarikat-syarikat Turki yang menjual kepada rakan-rakan Qatar mereka.

Bagaimanapun, beliau mendedahkan bahawa beliau telah berunding dengan beberapa syarikat Arab Saudi yang ingin memenuhi kontrak mereka dengan pelanggan di Qatar.

Syarikat-syarikat ini telah dihalang daripada menjual dan menyerahkan barangan mereka disebabkan sekatan yang dikenakan ke atas Doha oleh kerajaan di Riyadh.

(Foto: Middle East Monitor)

Beberapa hari lalu, delegasi perdagangan dari Dewan Perniagaan Qatar menandatangani perjanjian bagi berurusan dengan beberapa syarikat Oman untuk membekalkan barangan buatan tempatan dan produk dalam pasaran Qatar.

Pada hari Rabu, ahli perniagaan Turki dan rakan-rakan Qatar mereka membincangkan tentang hubungan perdagangan dan ekonomi dua hala di Doha.

Sebelum pemulauan, import Qatar dari Arab Saudi, UAE dan Bahrain bernilai sekitar $ 5 bilion.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here