(Foto: Vodaphone Qatar)

Kebijaksanaan Qatar dan kepimpinannya dalam menangani krisis diplomatik telah memenangi hati orang di seluruh dunia, ahli perniagaan Qatar Farhan al-Sayed memberitahu Gulf Times.

“Qatar sentiasa terbuka untuk berdialog dengan negara-negara Teluk jirannya untuk menyelesaikan masalah diplomatik, langkah yang banyak negara menyokong,” katanya.

Amerika Syarikat, UK, Kesatuan Eropah dan Turki, antara lain, telah menggesa untuk mengurangkan ketegangan di Teluk, menurut laporan berita.

Kementerian Luar Qatar sebelum ini menegaskan bahawa mereka kesal dengan tindakan oleh Arab Saudi, UAE, Mesir dan Bahrain yang memutuskan hubungan diplomatik dengan negara itu, mengatakan keputusan itu ‘tidak wajar’.

Walaupun sekatan ekonomi telah dikenakan oleh negara yang diketuai oleh Saudi, al-Sayed berkata Qatar tetap bijak dan berhati-hati dalam cara mereka menangani boikot. Kerajaan Qatar telah menekankan pentingnya dialog dalam menyelesaikan krisis, katanya.

Tambahan pula, al-Sayed berkata sementara rakyat Qatar telah diharamkan memasuki Saudi, Bahrain dan UAE, kerajaan Qatar terus mengalu-alukan warga GCC ke negara Qatar.

“Pada pengakhirannya, kita semua adalah saudara lelaki dan wanita yang mesti memahami perbezaan antara satu sama lain, dan mereka semua dialu-alukan untuk datang ke Qatar,” tegasnya.

Ahli perniagaan itu juga menegaskan bahawa keluarga di rantau ini saling terikat dan berhubungan antara satu sama lain melalui perkahwinan, persahabatan, perniagaan, dan lain-lain.

Beliau menyatakan bahawa orang di pelbagai negara di seluruh dunia suka melihat dan mendengar mesej keamanan dan kasih sayang dan bukannya membenci, yang mana Qatar telah menjalinkan sejak dari awal.

“Malah, Qatar membuka pintunya ke dunia dan menjadi rakan dengan beberapa negara di seluruh dunia, bekerja rapat dengan mereka dalam pelbagai bidang kerjasama seperti perdagangan, pendidikan kebudayaan, kesihatan, sains dan teknologi, serta memerangi keganasan , antara lain,” kata al-Sayed.

Dengan kepimpinan yang bijak dari Yang Mulia Emir dan “cinta kepada adik-beradik kami di Teluk”, beliau menyatakan keyakinan bahawa segala-galanya akan menjadi seperti sedia kala semula tidak lama lagi dan krisis akan berakhir.

“Kami di rantau ini merasakan cara yang sama; Jika anda meminta orang dan keluarga di sini dan di negara-negara Teluk lain, mereka akan memberitahu anda ‘kami tidak mempunyai sebarang masalah antara satu sama lain jadi kami ingin kekal bersatu, kami hanya mahu kedamaian, “kata al-Sayed.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here