Pengenalan undang-undang siber yang keras oleh negara-negara yang memboikot Qatar untuk menghalang sesiapa daripada menyatakan simpati terhadap Qatar telah gagal, buktinya seperti yang berlaku dalam insiden baru-baru ini apabila sebuah arca di bulatan jalan di Arab Saudi ditulis satu perkataan menandakan sokongan kepada Emir Qatar, Syeikh Tamim bin Hamad Al Thani.

Dua tulisan yang berasingan muncul di sebuah arca di Arab Saudi dengan “Kami semua Tamim” dan “Tamim adalah kemuliaan” dan gambar-gambar itu menjadi tular di media sosial. Middle East Eye, sebuah laman portal berita turut melaporkan cerita tentang kejadian tersebut.

Pihak berkuasa kemudiannya menghilangkan tulisan tersebut tetapi langkah berani warga Saudi tersebut telah memenangi hati pengguna laman sosial. Ekspresi berani oleh seorang Saudi dihargai oleh warga Qatar dan warga negara Teluk lain. Seorang pengguna Twitter mengatakan bahawa ia adalah satu lagi tulisan ditujukan untuk negara-negara yang memboikot “tetapi mereka tidak mahu membacanya”.

Sementara menghargai kasih warga Saudi untuk Qatar dan kepimpinannya, seorang pengguna Twitter Qatar menasihatkan rakyat negara-negara boikot berhati-hati dengan mengatakan: “Kami memuji cinta anda tetapi jangan berkorban. Kerajaan anda tidak mempunyai belas kasihan dan anda tahu bahawa menyatakan simpati (terhadap Qatar) adalah jenayah. “

Kemudian apabila tulisan itu ditutup dengan semburan, satu lagi warga Qatar menulis: “Saya bersumpah jika kamu cuba mengawal perasaan emosi rakyat kamu, kamu tidak dapat kembali ke zaman perhambaan.”

Sejurus selepas pemutusan hubungan diplomatik dan peningkatan sekatan oleh tiga negara Teluk melawan Qatar, orang ramai mula menyatakan solidariti dan simpati dengan Qatar di laman media sosial.

Untuk mengekang sentimen belas kasihan, pemerintah UAE, Arab Saudi dan Bahrain telah mengumumkan bahawa sesiapa yang menyatakan ungkapan simpati terhadap Qatar atau terdapat sebarang posting yang menunjukkan pro-Qatar di rangkaian sosial akan dianggap sebagai jenayah.

UAE telah mengumumkan bahawa sesiapa yang melanggar undang-undang baru itu akan dibicarakan dengan hukuman penjara 15 tahun dan denda setinggi 500,000 dirham UAE manakala Arab Saudi telah membuat undang-undang untuk menghukum pelanggar dengan hukuman penjara 5 tahun dan denda sehingga 3 juta riyal Saudi. Undang-undang ini masih berkuat kuasa di tiga negara Teluk ini.

Di Bahrain seorang peguam hak asasi manusia telah ditangkap selepas melancarkan tuntutan undang-undang untuk melawan kerajaan atas sekatan yang dikenakan ke atas Qatar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here