(Foto: File)

Seorang diplomat AS mengatakan bahawa melantik Mohammed Bin Salman sebagai putera mahkota Arab Saudi adalah seperti “impian menjadi kenyataan bagi Israel”, kata Haaretz, menurut laporan Middle East Monitor.

Bekas duta besar AS ke Israel, Daniel Shapiro, mengatakan bahawa pelantikan Mohammed itu membuka peluang yang tidak pernah berlaku untuk Israel untuk meningkatkan kedudukan serantau dan menyokong Israel dalam menghadapi cabaran strategik dan keselamatannya.

Shapiro menyatakan fakta Mohammed melihat hubungan antara Arab Saudi dan kepentingan Israel dan ancaman yang mana akan membolehkan Tel Aviv mendapat kepentingan.

Kumpulan penentang Mohammed, khususnya Ikhwanul Muslimin, dan usahanya (Saudi) untuk menghadapi Iran membawa beliau menjalinkan hubungan sekutu serantau tertentu, kata bekas utusan AS itu. Oleh sebab itu, Mohammed telah membina hubungan yang kuat dengan UAE dan Mesir.

“Kebangkitan para pemimpin Arab yang kuat yang melihat musuh kepada Israel sebagai musuh mereka sendiri sebenarnya memenuhi kepentingan Israel dan Amerika Syarikat.

“Pemkerbangan ini boleh membawa kepada pembentukan sekutu yang termasuk Amerika Syarikat, negara-negara Arab Sunni dan Israel kerana mereka berkongsi kepentingan strategik yang sama dan bersedia untuk menghadapi gerakan ekstremis di rantau ini,” katanya.

Shapiro, yang juga berkhidmat sebagai penasihat kepada Presiden Barack Obama mengenai hal ehwal Teluk, menggesa kedua-dua Riyadh dan Tel Aviv untuk “menggunakan diplomasi bijak untuk mencapai pulangan yang lebih besar mengenai hubungan antara kedua-dua belah pihak dan mengurangkan kerosakan akibat dari realiti politik di rantau ini. “


Mohammed akan bersedia untuk melakukan mengembalikan hubungan dengan Israel dalam rangka pelaksanaan Inisiatif Arab, Shapiro menjelaskan.

Bekas Putera Mahkota Saudi, Mohammed Bin Nayef “dikenali sebagai rakan kongsi yang boleh diharap dan dipercayai Amerika Syarikat dalam perangnya terhadap keganasan,” kata Shapiro.


Namun, Saudi perlu berhati-hati dan tidak membenarkan putera mahkota baru mengheretnya ke dalam konflik serantau yang tidak perlu. Shapiro memberi amaran bahawa dasar-dasar 
Mohammed Bin Salman boleh membahayakan “kepentingan Amerika”, mengatakan bahawa peningkatan krisis dengan Qatar “telah menyebabkan kerosakan kepada Washington”.

Atas sebab ini, Shapiro berkata, AS boleh mengeluarkan amaran keras kepada Mohammed Bin Salman untuk menghentikannya daripada mengambil langkah-langkah yang “membahayakan kepentingan Amerika Syarikat”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here