(Foto: Reuters)

Menteri Luar Jerman, Sigmar Gabriel, mengatakan bahawa kedaulatan Qatar harus dihormati, memuji “penahanan” negara Teluk kecil itu dalam memberi tindak balas terhadap sekatan yang dikenakan oleh negara-negara Arab di tengah krisis diplomatik serantau yang paling parah pernah berlaku, lapor Al-Jazeera.

Beliau membuat kenyataan pada hari Selasa di Doha semasa sidang akhbar bersama dengan rakan sejawatannya dari Qatar, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, yang, pada pihaknya, menegaskan bahawa Qatar ingin menyelesaikan pertikaian tersebut melalui dialog, tetapi tanpa menjejaskan kebebasannya.

“Terdapat sempadan yang kamu tidak boleh seberang, bahawa kedaulatan setiap negara dan kehormatan kedaulatan negara mesti ada di sana,” kata Gabriel kepada pemberita ketika perhentian terakhir lawatan ke wilayah Teluk, dalam usaha terbaru menamatkan krisis diplomatik yang berlaku.

“Ia harus menjadi syarat asas dan bila ia ada di sana, walaupun soalan paling sukar masih boleh dibincangkan,” katanya.

Gabriel melawat Arab Saudi pada hari Isnin, sebelum mengadakan pertemuan di Emiriah Arab Bersatu dan Qatar pada hari Selasa

Arab Saudi, UAE, Bahrain dan Mesir menghentikan hubungan diplomatik dan perdagangan dengan Qatar pada 5 Jun, menuduh ia menyokong “keganasan” – tuduhan Doha menafikan. Empat negara juga telah mengenakan sekatan darat, udara dan laut.

Selepas lebih dari dua minggu, empat negara itu memberikan Doha masa 10 hari, atau sehingga malam Ahad, untuk mematuhi senarai 13 tuntutan sebagai syarat untuk mengakhiri langkah memboikot Qatar.

Qatar pada hari Isnin menyampaikan jawapannya kepada Kuwait, yang bertindak sebagai perantaraan, dan blok yang diketuai oleh Saudi kini dijangka membuat pertemuan di ibukota Mesir di Kaherah pada Rabu untuk membincangkan langkah mereka seterusnya.

Gabriel memberitahu wartawan di Doha bahawa walaupun Jerman tidak akan menyebelahi mana-mana pihak dalam pertikaian ini, ia memuji sikap Qatar menghadapi krisis itu, memetik gesaan berulang kali Doha untuk mengadakan dialog untuk mencapai jalan penyelesaian.

“Qatar telah menunjukkan ‘penahanan’ dalam bertindak balas terhadap sekatan itu,” kata Gabriel kepada wartawan di Doha. “Kami berharap orang lain akan bertindak balas dengan semangat yang sama.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here