Presiden Tayyip Erdogan pada hari Rabu sekali lagi menyatakan sokongan Turki untuk Qatar dalam pertikaiannya dengan empat negara Arab lain, mengatakan tuntutan mereka terhadap negara Teluk kecil itu tidak dapat diterima, lapor Reuters.

Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Bahrain dan Mesir yang telah memotong hubungan diplomatik menuduh Qatar menyokong keganasan dan bersekongkol dengan musuh serantau Iran, namun Doha menafikan dakwaan.

Pada pertemuan di Kaherah pada hari Rabu, menteri luar negara dari empat negara boikot telah menyuarakan kekecewaan dengan kegagalan Doha untuk mematuhi tuntutan mereka selepas tamat tempoh.

“Apabila ia menyentuh senarai 13 tuntutan, ia tidak boleh diterima dalam apa jua keadaan,” kata Erdogan dalam temu bual bersama televisyen France 24.

Beberapa tuntutan itu sama seperti “melucutkan” Qatar dari kenegaraan, katanya.

Antara tuntutan mereka adalah supaya Qatar mengakhiri kesepakatan dengan Turki di mana Turki membina pangkalan tentera di negara Teluk kecil itu.

Erdogan berkata permintaan Saudi untuk menutup pangkalan tentera Turki di Qatar menunjukkan “kekurangan rasa hormat terhadap Turki dan Qatar.”

“Kami tetap setia kepada perjanjian kami dengan Qatar, jika ia (Qatar) meminta kami untuk pergi, kami tidak akan tinggal di mana kami tidak dikehendaki,” katanya kepada jurubahasa, sambil menambah setakat ini tidak ada permintaan sedemikian.

“Orang Amerika turut ada di sana, dengan 9,000 tentera, dan begitu juga orang Perancis. Kenapa Saudi rasa tergugat oleh kita dan bukan dengan negara barat itu? Ini tidak boleh diterima,” katanya.

Turki, negara serantau yang paling kuat menyokong Qatar, telah menghantar 100 pesawat kargo berisi bekalan kerana negara-negara jirannya telah menghentikan laluan udara dan laut. Turki juga telah mempercepatkan melalui undang-undang untuk menghantar lebih banyak tentera ke pangkalan tentera di Doha.

Dua kontinjen pasukan Turki dengan kenderaan berperisai telah tiba sejak krisis meletus pada 5 Jun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here