Aminur Chowdhury dari Bradford, England dilayan secara perkauman oleh seorang lelaki gelandangan, Ben Gallon, tetapi daripada membalas dengan cacian, Aminur memutuskan untuk memulakan perbualan dengannya dan mengajaknya untuk minum.

Aminur berkata, “Pada mulanya saya berpaling tetapi kemudian saya mencabar Ben tentang apa yang telah dikatakannya kepada saya, saya berhenti dan berbual dengannya selama 15 minit.”

Selepas bercakap dengan Ben, Aminur berkata beliau boleh membantu dia mencari pekerjaan dan kedua-dua saling bertukar butiran kenalan. Pada mulanya, Ben fikir Aminur hanya bersikap sopan mengenai tawaran kerja tetapi kemudian dia berkata dia telah mendapat panggilan daripada Aminur pada hari berikutnya mengatakan ada temuduga kerja di tempat perniagaan rakannya.

“Keesokan harinya dia menghubungi saya, berkata, ‘bolehkah saya menjemput kamu Ben, saya ada temuduga untuk kamu’. Pada hari yang sama, dia datang untuk mengambil saya, memandu saya ke tempat di Canal Road dan kemudian dalam masa sepuluh minit saya telah ditawarkan pekerjaan itu. “

Aminur tidak berhenti setakat itu, beliau juga membantu gelandangan itu mencari sebuah pangsapuri untuk disewa di Bradford.

Ben yang kini menyesali tindakannya berkata:

“Tidak ada sebab untuk saya menggunakan kata-kata (perkauman) itu. Pujian kepadanya kerana memaafkan saya, saya menyesalinya. Perkara positif telah berlaku dalam situasi ini.”

“Saya telah mendapat pelajaran saya. Apa yang saya katakan benar-benar bukan watak sebenar saya, saya bukan seorang perkauman. “

“Perkara mula bertambah baik untuk saya. Saya telah mula bekerja dan ia hebat. “

Aminur menerangkan apa yang memberi motivasi kepadanya untuk bertindak balas seperti yang dilakukannya:

“Saya telah disasarkan untuk perbuatan perkauman tetapi cara terbaik untuk mengatasi perkauman adalah dengan menunjukkan toleransi. Saya sedar saya tidak boleh memperbetulkan dunia tetapi saya boleh cuba mendidik orang.”

“Ini adalah cara terbaik untuk mengajar orang Asia di seberang Bradford bagaimana untuk bertindak balas terhadap perkauman. Semakin banyak cinta yang kamu tunjukkan, semakin kamu dikasihi. “


Beberapa rusuhan kaum yang paling buruk pernah berlaku di Bradford antara pemuda kulit putih dan penduduk Asia pada tahun 2001, yang mengakibatkan 300 pegawai polis cedera dan 297 tangkapan dibuat. Kedua-dua lelaki kini berharap kisah positif ini membantu memperbaiki hubungan kaum dan masyarakat yang berbeza dalam masyarakat.

Kisah ini sememangnya satu pelajaran yang hebat untuk kita semua dan mempromosikan cara terbaik untuk memenangi hati manusia dengan menunjukkan watak yang baik. Nabi Muhammad S.A.W juga memenangi hati orang ramai dengan watak baiknya dan ramai orang memeluk Islam kerana itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here