(Foto: AFP/Philippe Wojazer)
Presiden Perancis Emmanuel Macron berkata beliau menyokong penyelesaian dua negara untuk mengakhiri konflik Timur Tengah berkenaan pertikaian wilayah Israel dan Palestin.


Pernyataan disampaikan Macron saat menerima Presiden Palestin Mahmoud Abbas di Istana Elysee, Paris, Perancis, Rabu 5 Julai 2017.


Bercakap secara terbuka mengenai isu itu buat kali pertama, Macron berkata apa-apa perjanjian “mesti mengiktiraf hak sah rakyat Palestin untuk mendapat kemerdekaan negara, tetapi juga memastikan keselamatan Israel”.
“Tidak ada alternatif yang sesuai untuk penyelesaian dua negara,” katanya, sambil menambah “tetapi hari ini penyelesaian ini berada dalam ancaman, baik di lokasi fizikal mahupun di minda rakyat.”
Laporan PBB melaporkan pada bulan Jun bahawa Israel telah mengumumkan peningkatan yang besar dalam penempatan dalam tempoh tiga bulan yang lalu walaupun resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu resolusi menyeru Israel untuk menghentikannya.
Macron berkata bahawa “Perancis sentiasa mengutuk penempatan bangunan, yang menyalahi undang-undang di bawah undang-undang antarabangsa, dan telah mencapai tahap yang belum pernah berlaku sejak awal tahun ini”.
Responnya datang selepas Donald Trump menyeru rakyat Israel dan Palestin untuk membuat kesepakatan untuk perdamaian, mengatakan beliau “secara peribadi komited” untuk membantu Israel mencapai kesepakatan dengan rakyat Palestin.
Bercakap ketika lawatan ke Timur Tengah pada bulan Mei, Presiden Amerika Syarikat tidak secara khusus menyebut penyelesaian dua negara, tetapi yang merupakan fokus AS serta komuniti antarabangsa adalah dalam menyelesaikan konflik Israel-Palestin.
Kedua-dua Macron dan Abbas berkata mereka akan menyokong Trump dalam usahanya untuk menamatkan konflik Israel-Palestin.
Presiden Abbas menegaskan hasratnya untuk “bekerjasama dengan Donald Trump untuk membuat kesepakatan damai bersejarah berdasarkan penyelesaian dua negara”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here