(Foto: AFP/Andreas Solaro)

Perdana Menteri Jepun telah menyeru “sebuah dunia yang bebas senjata nuklear” pada majlis menandakan ulang tahun ke-72 pengeboman Hiroshima.

Memetik laporan The Independent (7/8/17), Shinzo Abe berkata perjanjian pencegahan peningkatan senjata nuklear yang sedia ada harus diperkuatkan, dan berjanji Jepun akan melakukan “usaha terbaik bagi merealisasikan perdamaian dunia abadi” tanpa senjata nuklear.

Negara itu menandakan tarikh lebih daripada tujuh dekad sejak AS menjatuhkan bom atom di Hiroshima, yang meletupkan 600 meter di atas bandar tersebut, membunuh 140,000 orang dan mengakhiri Perang Dunia Kedua.

Acara di Peace Memorial Park, berhampiran tempat jatuhnya bom di Hiroshima, dihadiri oleh 50,000 orang dan wakil dari 80 negara dan Kesatuan Eropah, menurut The Japan Times.

Walau bagaimanapun, peringatan itu dibayangi oleh ancaman yang semakin meningkat yang ditimbulkan oleh Korea Utara.

Bulan lalu, tentera Korea Utara menguji dua peluru berpandu balistik antara benua yang dikatakan mampu menjangkau bandar utama AS seperti Los Angeles dan Chicago.

“Selagi senjata nuklear wujud dan penggubal dasar mengancam untuk menggunakannya, kengeriannya dapat menimpa ke masa sekarang pada bila-bila masa,” kata Datuk Bandar Hiroshima Kazumi Matsui.

“Kamu boleh mendapati diri kamu menderita akibat kekejaman mereka.”

Jika bom nuklear dijatuhkan hari ini ia boleh menyebabkan kerosakan yang lebih besar berbanding bom Hiroshima yang digabungkan dengan bom yang dijatuhkan di bandar Nagasaki tiga hari kemudian, katanya.

(Foto: houseofjapan.com)

Jepun adalah satu-satunya negara yang mengalami serangan nuklear sejak kedua-dua bom itu dijatuhkan pada bulan Ogos 1945.

Perkara 5 perlembagaan Jepun menyatakan bahawa Jepun tidak akan terlibat peperangan, dan menyatakan bahawa “kuasa darat, laut, dan udara, serta potensi perang lain, tidak akan diteruskan”.

Tetapi apabila ditanya sama ada Jepun akan melancarkan serangan terhadap tapak peluru berpandu Korea Utara, Abe tidak menolak gagasan itu.

Jepun pada masa ini bergantung kepada sekutu seperti Amerika Syarikat untuk pencegahan nuklear, dan enggan menandatangani Perjanjian PBB mengenai Larangan Senjata Nuklear bulan lalu.

Apabila Barack Obama menjadi Presiden AS yang pertama untuk melawat Hiroshima tahun lalu, Donald Trump mengkritik seruannya untuk menamatkan senjata nuklear dan sebaliknya mengingatkan tentang serangan Jepun pada 1941 ke atas pangkalan tentera laut AS di Pearl Harbor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here