Parti yang berkuasa di Afrika Selatan, Kongres Kebangsaan Afrika (ANC), mengundi pada hari Selasa memihak kepada menurunkan perwakilan diplomatik di Israel. Hal itu dilakukan sebagai bentuk protes terhadap pendudukan Israel ke atas Palestin.


Dalam satu kenyataan, ANC berkata keputusan itu dibuat dalam Persidangan Dasar Kebangsaan ANC dan menyebutnya sebagai kemenangan besar bagi hak asasi manusia dan rakyat Palestin.

Resolusi itu dinamakan resolusi Oliver Tambo, mengambil nama tokoh anti aparteid (sistem pemisahan atau diskriminasi berdasarkan bangsa) terkemuka yang memegang jawatan Presiden ANC pada tahun 1967 hingga 1991.

Resolusi itu menyatakan bahawa tujuan menurunkan perwakilan diplomatik di Israel adalah untuk menghantar satu mesej yang kuat tentang pendudukan haram Israel yang terus berlanjutan terhadap Palestin dan pelanggaran hak asasi manusia yang berterusan terhadap masyarakat Palestin.

“Resolusi semalam adalah pendirian terkuat dan paling jelas yang diambil oleh ANC dalam sejarah kita sebagai parti pemerintah mengenai konflik Israel-Palestin,” tulis cawangan ANC di Western Cape seperti dikutip dari Middle East Monitor, Jumat (7/7/2017).

“Kami percaya bahawa mereka daripada kami yang menggesa penurunan perwakilan diplomatik, sekatan dan tindakan lain melawan dasar apartheid Israel dan rejim yang menindas lain mengikuti jejak Tambo,” tambah kenyataan itu.

“Kita tidak berada di bawah ilusi bahawa Israel dan lobinya akan berusaha menekan ANC, namun gerakan perkasa ini akan tetap teguh dalam memajukan kepentingan dan perpaduan orang kita,” demikian memetik kenyataan itu.

Kenyataan itu juga memberi amaran kepada Israel agar tidak mengganggu politik dalam negara Afrika Selatan, namun sebaliknya membina perdamaian yang adil dengan warga Palestin.

Duta Besar Palestin ke Afrika Selatan, Hashem Dajani, menyambut baik keputusan tersebut.


Beliau menyebutnya sebagai langkah maju untuk memberikan tekanan pada pemerintahan apartheid Israel untuk menamatkan pendudukan negaranya di Palestin.

Dajani menambah bahawa langkah tersebut akan menandakan pengakuan hak Palestin atas penentuan nasib sendiri dan kenegaraan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here