(Foto: farminguk.com)

Makan daging babi atau apapun yang diperbuat daripada babi menjadi perkara yang kontroversi di Malaysia kerana ramai Muslim di negara ini. Ya, Islam memang mengharamkan penganutnya untuk memakan segala macam bentuk apa-apa dari babi.

Selain diharamkan oleh Islam, ternyata ada alasan kesihatan yang boleh menjadi sebab kenapa anda tidak boleh makan babi atau menghadkan pengambilan babi yang dibenarkan untuk memakannya.

Jadi, apakah sebab yang membuat anda tidak boleh memakan babi? Disiarkan Laicikang.com dipetik dari boldsky.com, ini jawapannya kenapa babi adalah haiwan yang tidak patut dijadikan makanan!

1. Menyebabkan Hepatitis E

Sebahagian besar dari kita pasti biasa dengar penyakit Hepatitis A atau B atau Hepatitis E.

Hepatitis E juga boleh disebabkan kerana serangan virus sama seperti Hepatitis A atau B. Dan kajian telah mendapati bahawa daging dan hati babi mengandungi sejumlah besar virus Hepatitis E, jadi ini sudah menjadi sebab yang cukup kenapa anda perlu elakkan memakan babi.

Simpton dari penyakit ini adalah radang hati, penyakit otot, dan sakit sendi. Dan Hepatitis E sangatlah berbahaya bagi wanita hamil.

2. Menyebabkan Sklerosis berbilang

Kajian juga mendapati bahawa sklerosis berbilang ternyata boleh juga disebabkan kerana pemakanan daging babi.

Sklerosis berbilang adalah penyakit gangguan autoimun yang kemudian memberi kesan kepada sistem saraf dan menyebabkan gejala seperti sukar bergerak, pandangan kabur, simpulan otot, dan hilang rasa.

“Babi mengandungi patogen yang kemudian memberi kesan kepada sistem saraf dan akhirnya menjadi faktor terkena penyakit sklerosis berbilang.”

3. Bahaya kesihatan lain

Selain penyakit tersebut, pemakanan daging babi juga boleh menyebabkan seseorang itu terdedah kepada penyakit berbahaya seperti kanser hati kerana babi mengandungi sejumlah lemak tidak larut yang tinggi.

Itulah beberapa fakta kami dapat kongsikan tentang bahaya yang boleh mengancam kesihatan tubuh anda jika memakan daging babi.

Jadi mungkinkah ini sebab kenapa Islam mengharamkan memakan daging babi? Wallahua’lam. Namun, apa yang pasti Allah sebagai Pencipta sekalian makhluk lebih mengetahui apa yang terbaik untuk tubuh badan kita.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here