Foto hiasan (Parlimen Afrika Selatan, Foto: dailymaverick.co.za)

Parlimen Afrika Selatan menolak untuk bertemu dengan perwakilan Israel yang merancang untuk melawat anggota dewan negara itu di Cape Town.

Lawatan yang dirancangkan oleh perwakilan Israel ditolak oleh parti pemerintah mendiang Nelson Mandela, Parti ANC, yang mempunyai majoriti di Parlimen dengan 249 kerusi daripada keseluruhan 400 kerusi.

Mengulas penolakan ANC, Mandla Mandela, cucu Nelson Mandela, berkata: “Kami memuji keputusan Parlimen untuk menolak jemputan perwakilan parlimen Israel untuk melawat. Dengan berbuat demikian, Parlimen telah tetap berpegang pada pendirian Madonna (nama keluarga Mandela) untuk berdiri oleh kerana Palestin “.

Mandlan juga menyatakan ucapan “terima kasih dan penghargaan kepada penyokong ANC dalam Parlimen untuk ketegasan dan pendirian kukuh untuk menolak jemputan Israel” walaupun sebelum mengarahkan mereka dari Parti ANC yang mengetuai kerajaan untuk menghalang kemasukan (perwakilan Israel) ke negara.”

Keputusan itu disambut baik oleh pelbagai organisasi, kumpulan hak asasi manusia dan parti politik. Pertubuhan hak asasi manusia dan organisasi solidariti Palestin, BDS Afrika Selatan, adalah antara kumpulan yang menyambut baik keputusan tersebut.

Dalam mengalu-alukan keputusan itu, persekutuan kesatuan sekerja terbesar di Afrika Selatan, COSATU, bagaimanapun, mengatakan bahawa: “Kami menyedari bahawa parti-parti dan individu pembangkang akan cuba mengelakkan keputusan Parlimen ini dan masih bersekutu dengan perwakilan Israel.”

(Foto: parliament.gov.za)

COSATU turut membandingkan aparteid (pemisahan kaum kulit putih dari kaum bukan kulit putih) di Israel dengan aparteid di Afrika Selatan.

Katanya, mereka yang menghiburkan para pegawai dari aparteid Afrika Selatan berada di pihak yang salah ketika tahun 1980-an, dan mereka yang menghiburkan Israel hari ini akan dihakimi keras oleh sejarah.

Dalam satu kenyataan akhbar BDS Afrika Selatan berkata: “Sesungguhnya, rakyat Afrika Selatan, melalui Parlimen kami, telah bersuara – Afrika Selatan berdiri bersama rakyat Palestin dan sekutu kepada perjuangan progresif mereka (Palestin) melawan Yahudi Israel ntuk mengakhiri aparteid, pendudukan dan penindasan Israel . ”

“Kami percaya bahawa di tengah penindasan Israel, rakyat Palestin, apabila mereka mendengar tindakan solidariti ini dari Afrika Selatan, (mereka) akan mendapat kekuatan dan motivasi.”

“BDS Afrika Selatan akan terus bekerjasama dengan organisasi rakan kongsi mengenai pengasingan aparteid Israel sehingga ia mematuhi undang-undang antarabangsa,” tambah mereka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here