Saddam Hussein, bekas Presiden Iraq dipuji oleh beberapa negara Arab kerana penentangannya terhadap dunia Barat dan dokongannya terhadap Palestin.

Namun, Amerika Syarikat melihat Saddam dengan banyak kecurigaan pada ketika selepas kekalahan Iraq pada tahun 1991 dalam Perang Iran-Iraq.

Dia dijatuhkan oleh Amerika Syarikat dan sekutunya dalam perang Iraq 2003 dan ditahan oleh pasukan Amerika Syarikat pada 13 Disember 2003.

Saddam diadili di Baghdad pada November 2006 (Foto: Getty Images)

Bekas Penganalisis Agensi Perisikan Pusat (CIA), John Nixo, menerbitkan buku yang bertajuk “Debriefing the President: The Interrogation of Saddam Hussein” memberikan butiran yang tidak pernah diketahui sebelum ini dalam kehidupan seharian bekas pemimpin Iraq, Saddam Hussein, pada bulan-bulan sebelum penangkapannya oleh AS pada 2003 yang menjatuhkannya dari kuasa.

Nixon mengaku melihat ‘sisi manusia’ Saddam Hussein, berbeza dengan foto diri Saddam yang disebarkan oleh media-media di AS.

“Dia adalah salah seorang individu paling berkarisma yang saya pernah temui. Ketika dia mahu, dia boleh jadi menarik, baik, lucu, dan sopan, tetapi dia juga boleh berubah ke sisi gelap.”

Nixon, yang menulis tesis Masternya mengenai Saddam, yang mana beliau bekerja sepenuh masa di CIA dan bertugas untuk mengkaji Saddam, terkejut apabila mendapat tahu maklumat yang biasa didengari mengenai Saddam adalah salah.

Berikut Laicikang.com siarkan ulasan The New York Times mengenai buku Nixon seperti dipetik dari The Business Insider:

Penemuannya yang paling menakjubkan ialah pada masa pencerobohan di Iraq yang dipimpin oleh Amerika Syarikat pada bulan Mac 2003, Saddam telah menyerahkan tugas harian pemerintahan Iraq kepada pembantunya dan menghabiskan sebahagian besar waktunya menulis novel.

Saddam menyifatkan dirinya sebagai Presiden Iraq dan juga seorang penulis kepada Nixon, dan mengadu kepada Nixon bahawa tentera Amerika Syarikat telah mengambil bahan-bahan penulisannya, menghalangnya daripada menamatkan bukunya.

Saddam selepas ditangkap pada Desember 2013 (Foto: Getty Images)

Saddam dikenali oleh dunia sebagai seorang yang kejam, tetapi lelaki yang digambarkan oleh Nixon bukannya dalam misi untuk meletupkan dunia, seperti dakwaan pentadbiran George W. Bush untuk menghalalkan serbuan itu.

Pengunduran kuasa Saddam sendiri yang lebih artistik kepada penggantinya, hanya sedikit untuk menebus tindakan dilakukannya yang AS dakwa sebagai kejam ketika Saddam menjadi pemimpin Iraq. Walau bagaimanapun, ia menimbulkan persoalan tentang nilai keseluruhan menjatuhkan Saddam dari kuasa pada mulanya.

“Adakah Saddam berhak dijatuhkan dari kuasa?” Nixon bertanya pada dirinya sendiri.

“Saya boleh bercakap hanya untuk diri sendiri apabila saya mengatakan bahawa jawapannya tidak perlu. Saddam sibuk menulis novel pada tahun 2003. Dia tidak lagi menjalankan kerajaan. ”

Sejak 2003 lagi, isu politik di AS telah menyebabkan keputusan George W. Bush untuk menyerang Iraq, kedua-dua calon presiden parti utama pilihan raya lalu mengutuk pencerobohan dan pendudukan Iraq.

Sumber: BBC, The Business Insider, Wikipedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here