Awal bulan Januari lalu, dalam acara pelantikan Donald Trump sebagai Presiden AS yang ke-45, beliau mendengar alunan ayat suci Al-Quran yang dibacakan seorang imam Muslim. Ayat yang dialunkan oleh Imam tersebut adalah ayat dari Surah Al Hujurat dan Surah Ar-Rum.

Dalam sebuah video, Presiden Trump dilihat duduk tenang mendengar alunan ayat-ayat suci Al-Quran itu. Di sisi Trump kelihatan isterinya, Melania Trump, yang seperti sedang menyemak sebuah teks.

Pembacaan alunan suci Al-Quran itu adalah daripada Imam Mohamed Magid, Pengarah Eksekutif All Dulles Area Muslim Society.

Dalam acara program itu dinyatakan Magid akan membaca azan yang merupakan panggilan muslim untuk solat, namun, beliau justeru membacakan ayat 13 dari Surah Al-Hujurat yang bermaksud:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).

(Al-Hujuraat 49:13)

Tidak lama berselang, Magdid juga membaca ayat 22 dari Surah Ar-Rum yang bermaksud:

Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan kebijaksanaanNya ialah kejadian langit dan bumi, dan perbezaan bahasa kamu dan warna kulit kamu. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan bagi orang-orang yang berpengetahuan.

(Ar-Ruum 30:22)

Imam Muslim itu tampil di antara 26 pemimpin agama dari beberapa agama untuk menyertai acara dalam pelantikan Trump.

Imam tersebut dikritik hebat oleh masyarakat Islam sendiri kerana menghadiri upacara itu, tetapi tidakkah anda fikir bahawa beliau menggunakan peluang itu sebaik mungkinuntuk membaca ayat-ayat Al-Qur’an di hadapan presiden baru?

Walaupun ini cerita lama, namun nilai yang ditunjukkan Imam itu wajar dicontohi oleh semua orang kerana keberaniannya menyampaikan mesej dakwah Islam, beliau dapat memberi mesej yang jelas kepada para pendengar khususnnya Trump.

Kempen pilihan raya Donald Trump telah digambarkan sebagai salah satu kempen yang sangat lain dalam sejarah politik Amerika dengan banyak kenyataan yang penghinaan dibuat terhadap orang Mexico, orang Latin dan orang Islam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here