(Foto: Shutterstock)

Kerajaan Israel, Sabtu (6/8/2017), mengatakan, rancangan  untuk menutup pejabat Al-Jazeera muncul selepas Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menuduh media tersebut menyiarkan hasutan.

Netanyahu mengatakan pada 27 Julai lalu, bahawa beliau ingin Al-Jazeera diusir dari Israel. Kenyataan itu muncul di tengah ketegangan yang berlaku di sebuah tapak suci Jerusalem.

“Al-Jazeera telah menjadi alat utama kumpulan pengganas ISIS di Iraq dan Syria, Hamas, Hizbullah, dan Iran.”

Demikian kata Menteri Komunikasi Israel Ayoob Kara, yang juga ahli kumpulan Druze dari Parti Likud yang disertai Netanyahu.

Kenyataan itu didedahkan dalam sebuah sidang akhbar, seperti dikutip pejabat berita AFP.

Kara menuduh penyiar yang berpusat di Qatar itu telah membuat hasutan mengenai keganasan, yang mencetuskan banyak kehilangan.

“Saluran itu menyebabkan kita hilang nyawa anak-anak terbaik kita,” katanya merujuk kepada pembunuhan dua polis dalam serangan 14 Julai berdekatan kompleks masjid Al-Aqsa di Jerusalem timur.

(Foto: Shutterstock)

Netanyahu memuat naik komen di akaun Twitter-nya, yang menyampaikan ucapan tahniah untuk Kara, yang dinilai telah mengambil langkah jelas untuk menamatkan hasutan Al-Jazeera di Israel.

Seorang pegawai di Al-Jazeera di Doha berkata, saluran tersebut kesal dengan tindakan dari sebuah negara yang disebut sebagai satu-satunya negara demokratik di Timur Tengah.

Al-Jazeera turut menyebut langkah Israel itu sebagai tindakan yang berbahaya.

Pegawai yang tidak mahu namanya disiarkan itu juga berkata, penyiar itu  akan mengambil tindakan susulan langkah Israel tersebut melalui prosedur undang-undang dan kehakiman yang betul.

Kementerian Komunikasi Israel berkata, hampir semua negara di kawasan tersebut, termasuk Arab Saudi, Mesir, dan Jordan, telah membuat kesimpulan bahawa Al-Jazeera mencetuskan keganasan dan pelampau agama.

Disebutkan, kewujudan Al-Jazeera di Israel telah menjadi suatu perkara yang tidak masuk akal dan harus segera dihentikan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here