(Foto: Al-Jazeera)

Duta Qatar ke Gaza telah menjanjikan sokongan berterusan kepada kawasan pantai yang dikepung pada lawatannya yang pertama sejak permulaan krisis Teluk awal bulan lepas, lapor Al-Jazeera.

Mohammad al-Emadi tiba di Gaza bersama dengan timbalan ketua, Khaled al-Hardan pada hari Jumaat.


“Walaupun berlaku krisis di Qatar, kami akan terus menyokong kamu,” kata al-Emadi pada hari Ahad.

“Kami akan membuka projek Qatar baru dan meneruskan projek-projek yang sedang berjalan.”

Dalam tempoh lima tahun terakhir ini, Qatar telah menjanjikan wang untuk pembinaan semula wilayah Palestin tersebut bernilai $ 1.4bn yang telah digunakan untuk hospital, menaik taraf jalan dan juga projek perumahan.


Al-Emadi juga ketua Jawatankuasa Qatar untuk Pembinaan Semula Gaza.

Pegawai rasmi Hamas, Musheer al-Masri memberitahu Al Jazeera bahawa kunjungan utusan Qatar itu “menunjukkan keikhlasan Qatar menangani masalah Palestin”.

“Lawatan itu menunjukkan bahawa Qatar sepenuhnya – dan bukan hanya bermusim – menyokong Palestin,” katanya, “walaupun dengan masa-masa sukar yang mereka hadapi”.

Harry Fawcett Al Jazeera yang melaporkan dari Gaza berkata bahawa lawatan utusan Qatar itu dilihat sebagai berita untuk mengalu-alukan kerajaan Hamas, yang “mendapati dirinya berada di bawah tekanan yang besar, bukan hanya dari sekatan Israel tetapi juga daripada saingan kerajaan Pihak Berkuasa Palestin Di Tebing Barat”.


Pihak Berkuasa Palestin baru-baru ini telah memotong gaji kakitangan kerajaannya sendiri di Gaza dan meminta Israel untuk mengurangkan bekalan elektrik ke jalur yang terkepung.

“Hamas sedang mencari lebih ramai kawan dan pasti akan gembira kerana Qatar sekarang paling kurang berjanji untuk mengekalkan sokongannya,” kata Fawcett.

Sekitar dua juta orang tinggal di Semenanjung Gaza telah berada di bawah sekatan Israel selama 10 tahun.


PBB telah memberi amaran bahawa krisis kemanusiaan di Gaza akan menjadikan wilayah itu tidak dapat diduduki pada tahun 2020.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here