Qatar mempunyai $340 bilion rizab termasuk pemegangan dana kekayaan negara yang dapat membantu negara Teluk untuk mengatasi pengasingan oleh jiran Arab yang kuat, kata Gabenor Bank Negara Qatar, Sheikh Abdullah Bin Saoud al-Thani.

“Ini adalah kredibiliti sistem kami, kami mempunyai wang tunai yang cukup untuk menyerap apa-apa kejutan,” katanya kepada CNBC dalam satu wawancara yang diterbitkan awal Isnin di laman webnya.

Al-Thani berkata bank pusat mempunyai $40 bilion rizab ditambah emas, manakala Pihak Berkuasa Pelaburan Qatar mempunyai $300 bilion dalam rizab yang boleh dicairkan.

Saham Qatar telah lemah dan riyal tidak menentu dalam pasaran spot sejak Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Bahrain dan Mesir memotong hubungan diplomatik dan pengangkutan dengan Qatar pada 5 Jun, menuduh ia menyokong keganasan. Doha menafikan dakwaan ini.

“Qatar sudah mempunyai sistem yang baik dan unik. Kami mempunyai undang-undang yang ditubuhkan melawan semua jenis pengganas,” kata Al Thani kepada CNBC. “Kami bekerjasama dengan IMF (Tabung Kewangan Antarabangsa) dan institusi lain untuk menubuhkan undang-undang, audit dan semakan semula.”

“Kami tidak ada masalah, kami mengalu-alukan mereka untuk memeriksa akaun buku kami, ia terbuka,” katanya.


Al-Thani berkata walaupun bank pusat telah melihat aliran keluar dana daripada beberapa bukan penduduk tetap, jumlahnya tidak begitu ketara.

“Lebih banyak lagi masuk,” katanya, mengesahkan bahawa aliran masuk melebihi aliran keluar.

Beliau berkata kontrak jangka panjang dalam sektor gas dan minyak tidak dilihat ada apa-apa gangguan.

Agensi Penarafan Antarabangsa, Moody’s Investors Service pada awal bulan ini mengubah prospek penarafan kredit Qatar kepada negatif daripada stabil, memetik risiko ekonomi dan kewangan yang timbul daripada persengketaan berterusan antara Qatar dan negara boikot yang diketuai oleh Saudi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here