(Sukarelawan NGO Syria menyediakan makanan kepada keluarga Syria yang miskin ketika Ramadan pada 11 Jun 2016 di bandar utara Aleppo (AFP / Thaer Mohammed))

Badan Amal Qatar, termasuk yang digesa penutupan oleh Arab Saudi dan sekutunya dalam pertikaian Teluk, telah menandatangani perjanjian bernilai 8.5 juta dolar dengan pelbagai agensi PBB untuk membiayai pekerja bantuan darat di Syria.

Program Makanan Sedunia, UNICEF, Pertubuhan Kesihatan Sedunia, agensi pelarian PBB (UNHCR) dan Pejabat Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA) akan menjadi penerima utama dana tersebut, menurut perjanjian yang ditandatangani pada hari Sabtu di ibukota Qatar Doha.Imran Khan dari Al Jazeera, yang melaporkan dari Doha, berkata inisiatif itu timbul apabila Qatar membatalkan sambutan Hari Kebangsaannya pada Disember 2016 kerana solidariti bersama bandar Aleppo di Syria yang berada di bawah serangan pada masa itu.

Menurutnya, kejadian itu telah menyebabkan beberapa pemimpin amal Qatar memutuskan untuk membantu PBB di Syria.


Pada 8 Jun, Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Bahrain dan Mesir mengeluarkan kenyataan akhbar bersama di mana mereka menetapkan 59 individu dan 12 organisasi kebangsaan, termasuk Badan Amal Qatar and Eid Charity, sebagai “pengganas”.

PBB memberi respons kepada kenyataan ini dengan mengulangi bahawa mereka hanya terikat dengan “senarai pengganas” yang dikeluarkan oleh agensinya sendiri, bukan yang dikeluarkan oleh mana-mana pihak lain.

Jurucakap setiausaha agung PBB, Stephane Dujarric, berkata bahawa PBB mempunyai kerjasama yang kuat dengan Badan Amal Qatar, termasuk beberapa projek bersama yang dilaksanakan di Yaman, Syria dan Iraq.


Seorang pegawai di Kementerian Luar Negeri Qatar mengatakan bahawa menuduh Badan Amal Qatar sebagai “pengganas” bukan sahaja merupakan fitnah terhadap kerja kebajikan kemanusiaan, tetapi juga merupakan pelanggaran piawaian dan peraturan antarabangsa.

Beliau menegaskan bahawa kemasukan beberapa wartawan dalam senarai menunjukkan bahawa tujuannya adalah untuk menakut-nakutkan dan menghalang kebebasan bersuara yang dijamin oleh perjanjian antarabangsa.

Arab Saudi dan sekutu menghentikan hubungan dengan Qatar pada 5 Jun dan mengenakan sekatan tanah, laut, dan udara, menuduh Qatar membiayai “keganasan”.

Kemudian, mereka mengeluarkan senarai tuntutan 13-perkara yang ditolak oleh Doha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here